labordiagnosztika

labordiagnosztika

labordiagnosztika

Mire kell odafigyelni a laborvizsgálatot megelőzően a pontos vizsgálati eredmény eléréséhez?

Általános tanácsaink:

A vérvétel előtti napon figyeljen arra, hogy bőséges legyen a folyadékbevitele.

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára (kerülni kell a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket).

A mintavétel reggelén javasolt bőségesen szénsavmentes vizet fogyasztani – a koffeintartalmú italok (kávé, tea, energiaital) kifejezetten nem ajánlottak.

Fél órával a mintavétel előtt érdemes normál mértékben szénsavmentes vizet fogyasztani.

A szokásosan szedett gyógyszerek a mintavétel reggelén bevehetőek, kivéve, ha a kezelőorvos erről másképpen dönt.

A vérvételre általában a reggel 7 és 9 óra közötti időtartam a legalkalmasabb.

24 órával a vizsgálat előtt lehetőleg ne fogyasszon alkoholt, mert egyes vizsgálatok értékét megváltoztatja, ahogyan a dohányzás is, így az is kerülendő.

24 órával a vizsgálat előtt az erős fizikai megterhelést (megerőltető fizikai munka, intenzív edzés) kerülni kell.

Nők esetében a menstruációs ciklust is figyelembe kell venni befolyásolt vizsgálatoknál.

Egyéb vérvétellel kapcsolatos fontos információk:

Mikor van szükség vérvételre?

A laboratóriumi vizsgálatok nélkülözhetetlenek a betegségek kizárása, feltárása, és a nyomon követése szempontjából. A vérvétel feltérképezheti a szervezet aktuális állapotát, döntő segítséget nyújt a kezelőorvosnak a diagnózis felállításában.

Napjainkban, amikor a prevencióra érdemes nagy hangsúlyt fektetni, – a kötelező szűrővizsgálatok mellett- a vérvétel lehetőséget ad a betegségek korai felismerésére és kezelésük időbeni elkezdésére.

A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti. Az alábbi esetekben ajánlatos vérvételre menni:

 

amennyiben az orvos küldi;

kezelés monitorozása;

orvosi beutaló nélkül, panasz/tünet esetén;

bizonyos életkor felett; – egyéb rizikófaktorok esetén;

évenkénti ellenőrzés, panasz/tünet nélkül.

 

Milyen vizsgálatokat kérhet?

Az elvégzendő vizsgálatok kérhetőek a kezelőorvos javaslatára, de enélkül is igénybe lehet venni őket: a honlapon található árlista alapján akár otthonában is kiválaszthatja.

A mintavétel napján a vérvételi ponton további vizsgálatok kiválasztására is lesz lehetősége, melyben kollégáink szívesen állnak rendelkezésére. Választásának megkönnyítése érdekében vizsgálati csomagokat állítottunk össze, ezekből igényei szerint rendelhet.

 

Tudnivalók  éhgyomri vérvételről:

A vizsgálatok többségéhez éhgyomor szükséges. 

A vérvételre általában a reggel 7 és 9 óra közötti időtartam a legalkalmasabb.

Az éhgyomorra történő vérvétel azt jelenti, hogy előtte 10-12 órán keresztül nem eszik a vérvételre jelentkező páciens. A mintavétel napját megelőző este kerülni kell a magas fehérjetartalmú, zsíros ételeket, könnyű vacsora fogyasztása javasolt csak.

A tartós éhezés is kerülendő, mert az számos vizsgálati eredmény változását okozhatja.

A következő vizsgálatok éhgyomri mintavételt igényelnek:

 

alkalikus foszfatáz,

koleszterinek, triglicerid,

glükóz, illetve cukorterheléses vizsgálat,

vas,

összfehérje, albumin,

húgysav,

inzulin,

kálium,

kortizol stb.

 

Amennyiben valamilyen okból mégsem tartható be az éhgyomri vérvétel, akkor is célszerű úgy időzíteni az utolsó étkezést, hogy az 6 órával megelőzze a mintavételt, és az is csak könnyű, alacsony kalóriatartalmú étel elfogyasztása lehet.

 

A vérvétel eredményét befolyásoló tényezők:

Az alkoholfogyasztástól a vérvételt megelőző 24 órán belül tartózkodni célszerű, mert hatására egyes vizsgálatok értéke változhat.

 

dohányzás is befolyásolhatja egyes paraméterek szintjét (pl. CEA), így ez is kerülendő.

 

koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják.

 

gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele csak a vérvétel után javasolt. Amennyiben a kezelőorvos véleménye alapján a szedett gyógyszer elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal, azokat ajánlott a mintavétel után bevenni. A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a páciens nyugodtan beveheti tablettáit a szokásos módon, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.

 

Fizikai megterhelés – ami lehet egy intenzív edzés vagy egy megerőltető fizika munka a vérvételt megelőző napon – az egyes vizsgálatok eredményét (pl. LDH, GOT, CK) megváltoztatja, ezért azt kerülni kell.

 

menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:

a CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.

a vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, merthogy megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.

megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.

vannak olyan vizsgálatok, így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH), melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. Tehát más értéket kapunk akár a menstruáció napjaiban, mint a ciklus egyéb időszakában.

 

 

A vérvételt megkönnyítő tényezők

a vérvételt megelőző nap bőségesen fogyasszon folyadékot. 

a mintavétel előtt fél órával szintén igyon, szénsavmentes vizet, hiszen a kiszáradt,

szomjazó szervezetben a vér besűrűsödik, ami nehezíti a vérvételt, ráadásul befolyásolhatja egyes paraméterek értékét.

a vizsgálat előtt sétáljon, mozogjon egy kicsit (természetesen csak mértékkel).

amennyiben száraz a bőre, kenje be napi 3-4 alkalommal, ez csökkentheti a szúráskor érzett fájdalmat.

a vérkeringés fokozására a hideg kezeket melegítse a vérvétel előtt és lógassa a teste mellett, ez szintén alkalmas lehet a véráramlás elősegítésére.

 

 

A vérvételről

A vérvétel nyugodt, kellemes környezetben történik, képzett, több éves tapasztalattal rendelkező egészségügyi asszisztensek által.

A megbeszélt időpontban fogadják a pácienseket, így nincs szükség várakozásra, és sorban állásra. Amennyiben hajlamos a szédülésre, ájulásra, nyugodtan jelezze kollégánknak, aki segíteni tud Önnek, mivel a vérvétel történhet fekvő testhelyzetben is.

Általában a könyökhajlat vénájából vesznek vért. Szúrás szempontjából itt helyezkednek el a legkedvezőbben a vénák, valamint itt a legkisebb a fájdalom. Előfordulhat, hogy ez a véna nehezen található, vagy túl gyenge, ilyenkor a kézfejből vagy egyéb területről is történhet a vér levétele. A véna könnyebb megtalálását a felkar elszorítása, valamint a leszorított kéz ökölbe szorítása segíti. A bőr felületét alkohollal letisztítják és következik a szúrás egyszer használatos tűvel. A vérvétel enyhe csípés-szerű érzéssel jár, és csak pár percig tart.

 

Vérvétel után

A beavatkozás után a vérvevő asszisztens a szúrás helyére steril tampont helyez, amit 5 percig szorítani kell, akkor is, ha ragasztással lett rögzítve a tampon. A szorítás megakadályozza a bőr alatti duzzanat, vérömleny kialakulását (lilás-kék elváltozás). A vérvétel után mindig nyújtott helyzetben legyen a kar, addig amíg a vérzés teljesen megszűnik.

 

Leletkiadás

A vérvételi eredmény a vizsgálatok többségénél általában 24 órán belül érkezik meg az Ön által megadott e-mail címre. Azok a vizsgálatok, amelyek elkészülése több napot vesz igénybe, az árlistában megadott határidőn belül fog kiküldésre kerülni.

Vizsgálat-specifikus tanácsaink:

Cukorterhelés (OGTT)

Elvégzésének leggyakoribb indokai: inzulinrezisztencia vizsgálata, illetve (terhességi) diabétesz megállapítása. (Az OGGT rövidítés az angol Oral Glucose Tolerance Test névből ered, magyarul orális glükóz (cukor) tolerancia teszt).

 

Típusai

Terhelés 75 gramm glükóz elfogyasztásával;

Étkezés utáni vércukor- (és inzulin) vizsgálat (normál reggeli helyszínen való elfogyasztása utáni vércukor- és inzulinszint mérések különböző időpontokban).

 

Felkészülés a vizsgálatra

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, lehetőség szerint 7 és 9 óra közötti kezdéssel.

A vizsgálatot megelőzően kb. 10-12 órával már kerülje a cukros, zsíros, nehéz ételek fogyasztását.

A vizsgálatot megelőző napokban bőséges folyadékfogyasztás javasolt, és kerülje a nagyobb fizikai aktivitást.

 

A vizsgálat lépései

A teszt kivitelezése átlagosan 2 órát vesz igénybe (a kezelőorvos javaslataitól függően), mely alatt enni, inni, dohányozni, rágózni nem szabad, a fizikai aktivitást is kerülni kell. A 2 órát nyugalomban kell tölteni.

A vizsgálatot megelőzi egy éhgyomri vércukor ellenőrzés, melyhez ujjbegyes mintavétel szükséges. Ha a mért eredmény 7,0 mmol/l felett van, a terhelés nem végezhető el (az érték felveti cukorbetegség fennállásának gyanúját). Amennyiben az ujjbegyes meghatározás eredménye 7,0 mmol/l alatti, 0. perces vénás vérvétel következik.Az eltérő mintatípusok miatt az ujjbegyes és a vénás éhgyomri vércukorértékek nem pontosan egyeznek! Az ujjbegyes mintavétel tájékozódó
jelleggel történik. Ezt követően kb. 2 dl vízben feloldva, 75 g glukózt kell elfogyasztania 5 percen belül.

A vizsgálathoz lehet citromot, citromlevet vinni, mely az oldat elfogyasztását kellemesebbé teheti, az eredményekre pedig nincs
befolyással.

A vizsgálat során a vércukor több ponton kerülhet meghatározásra: a 0 perces értéken kívül jellemzően 120 perces értéket mérünk, emellett azonban indokolt lehet más időpontokban is, fél órás intervallumokban.

A vizsgálat alatt émelygés, szédülés, rosszullét, esetleg hányás is előfordulhat. Ezekről minden esetben tájékoztatni kell a vérvevő
asszisztenst. Hányás esetén a vizsgálatot fel kell függeszteni, és egy másik időpontban lehet csak megismételni.

Amennyiben meg tudja oldani, kísérővel érkezzen.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 14 év alatti gyermekek esetén nem végzünk cukorterheléses vizsgálatot. 14 és 18 éves kor között pedig csak szakorvosi javallatra, írásos dokumentum (pl. ambuláns lap, vagy beutaló) bemutatása után.

Vizeletvizsgálat

Általános előírások

A mintát tiszta edényben kell felfogni és szállítani.

Steril edényzet mikrobiológiai vizsgálatokhoz szükséges. Ezt kérheti a mintavételi helyen vagy megvásárolhatja a patikában.

Menstruáció ideje alatt kerülni kell a vizelet mintavételt.

 

Mintavétel általános vizeletkémiai- és üledékvizsgálathoz

A legcélszerűbb a reggeli, első vizeletből (alapos tisztálkodás után) vett mintát vizsgálni, mivel ez általában koncentráltabb, mint a nappali vizelet.

A vizeletet középsugárból javasolt venni: a vizeletsugár első harmadát a WC-be ürítse, a középső adagot a vizsgálatra szánt, előre odakészített mintavételi edénybe engedje (kb. 1 dl-t). A maradék vizeletet a WC-be ürítheti, a vizelet további részére nincs szükség.

 

Mintavétel vizelettenyésztéshez

Reggeli első vizelet szükséges középsugárból. (lásd fent)

A mintavétel előtt szappanos vízzel mosson kezet és mossa meg a húgycsőnyílás környékét.

A vizeletet steril mintavételi eszközben fogja fel, amit adunk a vérvételi helyen vagy megvásárolhat a patikában.

A levett mintát se túl meleg, se túl hideg hatásnak ne tegye ki. Fagyasztani tilos!

 

Gyűjtött vizelet

Kvantitatív vizsgálat céljára (pl. vizelet glukóz mennyiségi meghatározás) egy bizonyos időtartamon belül a vizeletet hiánytalanul gyűjteni kell.

A vizeletgyűjtés napján 1,0-1,5 liter folyadékot igyon, de ennél többet ne. Amíg vizeletét gyűjti, szeszes italt nem fogyaszthat.

 

A vizeletgyűjtés időtartama

A vizeletet 24 óráig kell gyűjteni a legtöbb mennyiségi analízishez.

Ha az orvos úgy rendeli, 12 órás gyűjtésre is szükség lehet, pl. cukorbetegség esetén. Ilyenkor többnyire a nappali vizeletet 7–19 óráig, az éjszakai vizeletet 19–7 óráig kell gyűjteni.

 

A vizeletgyűjtés folyamata

A vizeletgyűjtés napjának reggelén hólyagját ürítse ki; erre a vizeletre nincs szükség, de a vizeletürítés időpontját jegyezze fel!

Ezt követően az előírt idő alatt (általában 12 vagy 24 óra) vizeletét egy megfelelő nagyságú edénybe gyűjtse. Ha éjszaka esetleg felkel vizelni, azt is az edénybe engedje, sőt figyelni kell arra, hogy a székletürítéskor se vesszen el vizelet, ennek is a gyűjtőedénybe kell kerülnie!

Az időszak végén ürítse ki hólyagját, és ez a frakció is a gyűjtőedénybe kerüljön.

 

Tanácsok a gyakorlati kivitelezéshez

A gyűjtést eleve célszerű olyan edénybe végezni, amelyben várhatóan a teljes mennyiség el fog férni (pl. alaposan kimosott és kiöblített, 2 literes befőttesüvegbe). Ennek megbecsléséhez egy konyhai mérőedényből tiszta vizet öntünk a gyűjtőedénybe deciliterenként és alkoholos filctollal jelöljük a mennyiségeket a gyűjtőedény falán, a várható végső vizeletvolumennek
megfelelően. (24 órás gyűjtésnél legalább 1,5 literig célszerű jelzést készíteni, de ennél több is szükséges lehet.) Ha a jelölés elkészült, a tiszta vizet ki kell önteni, és az edény száradását követően meg lehet kezdeni a vizelet gyűjtését.

A gyűjtés ideje alatt a vizeletet végig hűvös helyen kell tartani! (Pl. a gyűjtésre szolgáló üveget nejlonzacskóba burkolva hűtőszekrényben tárolhatjuk.)

A gyűjtés végén le kell olvasni a gyűjtőedény oldalán tett jelölések segítségével, hogy mennyi a gyűjtött vizelet össztérfogata és ezt pontosan fel kell jegyezni!

Ezt követően a teljes gyűjtési mennyiséget alaposan össze kell keverni és egy kisebb frakciót (kb. 1 dl-t) át kell önteni belőle egy kisebb tiszta üvegbe, szállítóedénybe: a laboratóriumba elég ezt bejuttatni, nem szükséges bevinni a teljes gyűjtött mennyiséget!

 

Fontos!
A gyűjtött vizelet össztérfogatát és a gyűjtési időtartamot fel kell tüntetni a laboratóriumba vitt minta címkéjén, illetve a  laboratóriumi vizsgálatkérő lapon is!

Székletvizsgálat

Széklet vér kimutatás

A mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség. (A teszt emberi vér specifikus.)

A vizsgálat eredményét befolyásolhatja a vérző aranyér, menstruáció, bizonyos gyógyszerek (pl. aszpirin) és az alkoholfogyasztás.

Ügyeljen rá, hogy a széklet a WC-csészében ne érintkezzen fertőtlenítő szerrel, vizelettel, illatosító szerekkel!

A vér szakaszos ürülése miatt javasolt a háromszori, három egymást követő napi mintavétel.

Mintavételi eszközt mintavételi helyünkön kérhet a vizsgálatot megelőző napokban, illetve a gyógyszertárakban is kapható erre a célra széklettartály.

 

Kalprotektin vizsgálat (gyulladásos bélbetegség marker)

A vizsgálat nem végezhető menstruáció alatt, a széklet vérrel történő kontaminációjának lehetősége miatt.

Hasmenéses széklet a vizsgálatra nem alkalmas!

 

Széklet tenyésztés

Mintavételre csak a frissen ürített széklet alkalmas.

A mintavételt a széklet kóros részéből (nyákos, gennyes, véres, híg vagy vizes) kell venni.

 

Minta tárolhatósága

A levett székletmintát minél hamarabb, a mintavételtől számított (maximum) 24 órán belül le kell adni a laboratóriumban.

Amennyiben tárolás szükséges, + 2-8 ºC-on (hűtőszekrényben) lehetséges. Semmiképp ne legyen kitéve a minta túl magas, illetve alacsony hőmérsékletnek!

Tudnivalók az allergia és intolerancia vizsgálatokról

Összefoglalónkban azokról a vizsgálatokról adunk rövid leírást, melyeket táplálkozással kapcsolatba hozható problémák esetén javasolt igénybe venni.

Mindenekelőtt fontos felhívni a figyelmet, hogy amennyiben bármi ilyen jellegű panasz, tünet (puffadás, hasfájás, hasmenés, diszkomfortérzés, fejfájás stb.) lépne fel, első körben ajánlott kikérni a kezelőorvos, illetve gasztroenterológus szakorvos véleményét az elvégzendő vizsgálatokra vonatkozólag.

felsorolt vizsgálatok eredményére befolyással lehet szteroidvalamint immunszupresszív hatóanyagú gyógyszerek szedése. Ha ilyen kezelésben részesül, javasolt előzetesen egyeztetni a kezelőorvossal (ennek ismeretében mégis szükségesnek látja-e a  vizsgálat elvégzését vagy átmenetileg felfüggeszthető-e a gyógyszer szedése?). Továbbá diéta hatására is eltűnhetnek (átmeneti jelleggel) az ellenanyagok, ami tévesen álnegatív eredményt okozhat.

kapott lelettel javasolt felkeresni a kezelőorvost, vagy allergológus szakorvost, aki a (családi és saját) kórelőzmény, panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények alapján, személyre szabott értékelést nyújthat. A megfelelő étrend összeállításában  pedig dietetikus szakember tud hasznos tanácsot adni.

 

Táplálkozási (nutritív) allergiapanelek

A laboratóriumban végzett allergiavizsgálatok során a vérben keringő allergén-specifikus immunglobulin E (IgE) molekulák
szintjét határozzuk meg, melyek az allergén anyag hatására termelődnek a szervezetben.

Negatív IgE eredmény nem feltétlenül zárja ki allergia fennállását adott anyaggal szemben. Ilyen esetben az is elképzelhető, hogy a
panaszok hátterében más jellegű folyamat húzódik meg (pl. intolerancia).

Fordítva is igaz: ha emelkedett valamely érték, az nem jelent egyértelműen allergiát, bár nagyban valószínűsíti azt.

Allergia esetén a tünetek (a hasi panaszokon túl gyakorta megjelenik bőr-, vagy akár légúti tünet is) jellemzően hevesek és az
allergén elfogyasztását követő rövid időn belül alakulnak ki
.

Leleteinken az adott allergénnel szemben termelődő IgE antitest koncentrációját 0,34 kU/l felett pontos számszerű értékkel megadjuk.
Amennyiben az antitestek szintje nem éri el ezt az alsó kimutathatósági határt, vagyis a vérben nem kering mérhető mennyiségű ellenanyag, akkor a < 0,35 kU/l értéket tüntetjük fel. 

Allergiapaneleink:

Nutritív (húsok) allergiapanel
– Tartalma: 

Nutritív
allergiapanel, hús – 9 allergén

Kód

Név

F3

Tőkehal

F24

Garnélarák

F37

Kék kagyló

F40

Tonhal

F41

Lazac

F26

Disznóhús

F27

Marhahús

F83

Csirkehús

F88

Birkahús

Nutritív allergiapanel
– Tartalma: 

Nutritív
allergiapanel – 23 allergén

Kód

Név

F13

Földimogyoró

F17

Mogyoró

F18

Paradió

F20

Mandula

F36

Kókuszdió

F4

Búza

F7

Zab

F8

Kukorica

F10

Szezámmag

F11

Hajdina

F1

Tojásfehérje

F2

Tehéntej

F3

Tőkehal

F14

Szója

F33

Narancs

F49

Alma

F92

Banán

F95

Őszibarack

F25

Paradicsom

F31

Sárgarépa

F35

Burgonya

F47

Fokhagyma

F89

Mustár

 

Táplálékintolerancia panelek

Ezekben a panelekben a táplálékra specifikus immunglobulin G (IgG) ellenanyagok szintjét vizsgáljuk. 

Táplálékintoleranciára az allergiával szemben enyhébb tünetek, panaszok jellemzőek, azonban ezek elhúzódó jelleggel, tartósan okoznak problémát a mindennapok során.

A vizsgálat elvégzése 2 év alatti gyermekek (nem kellően fejlett immunrendszer) és várandósság esetén (magzat
fejldődő immunrendszere miatti téves eredmény) nem javasolt.

Intolerancia paneleink

Táplálékintolerancia
(IgG) panel 46
: ebben a panelben számszerű eredményt nem, csak minőségi értékelést (negatív/gyengén pozitív/pozitív) adunk meg az egyes tápanyagok mellett. 
– Tartalma:
alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

Táplálékintolerancia
(IgG) panel 220+
: a
leleten az adott élelmiszerek mellett pontos számértékkel fejezzük ki az intolerancia mértékét.
– Tartalma:
• Tej, tejkészítmények, tojás: alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás
fehérje, tojás sárgája
• Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal kalamári, tintahal, tonhal, tőkehal
• Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya
 Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz
• Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka
• Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/ fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília,
vörös chili, zsálya
• Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús,
pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús
• Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, repcemag, szezámmag, tigrisdió / földimandula
• Zöldségfélék: amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa,
spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse
• Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, szentjánoskenyér

 

Tejjel összefüggő panaszok, tünetek

Ezek kiváltásáért többféle ok is felelőssé tehető.

tejallergia gyakorta kisgyermekkorban jelentkezik, azonban ezt később a gyerekek nagy többsége kinövi. A hasi panaszok mellett jellemzőek a tej, tejtermék fogyasztása után megjelenő kiütések, viszketés, de súlyosabb esetben akár véres székletet és fulladásos
tünetet is okozhat. Laboratóriumi körülmények között specifikus IgE ellenanyag kimutatásával, illetve komponens alapú (molekuláris) allergiavizsgálattal állapítható meg, hogy a megjelenő tüneteket mi okozta.

Tejjel szemben is kialakulhat intoleranciaamely nem allergia, attól enyhébb, de folyamatos diszkomfortérzést okozó panaszokhoz
vezet. Ennek vizsgálatára a táplálékintolerancia panelek igénybevételével van lehetőség.

Harmadsorban pedig nem ritka, hogy laktóz- (tejcukor-) érzékenység okozza a problémát, mely kilégzési teszttel, vagy laboratóriumunkban az LCT 13910C/T gén vizsgálatának igénylésével mutatható ki. Utóbbi, lévén, hogy genetikai vizsgálat, a hajlam kimutatására alkalmas, azonban ha az eredmény alapján hordozzuk a laktózintolerancia megjelenéséért felelős  génkombinációt, javasolt a továbbiakban betartani a laktózmentes étrendet a súlyosabb panaszok, tünetek elkerülése érdekében.

Vizsgálati lehetőségek

Nutritív allergiapanel

Molekuláris allergia vizsgálat:
tehéntej komponensei (alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, transzferrin, szérumalbumin)

Táplálékintolerancia panelek

Laktóz-intolerancia genetikai vizsgálata (LCT 13910C/T)

 

Gluténérzékenység

Hátterében szintén többféle állapot húzódhat meg.

Lehet autoimmun eredetű (gluténszenzitív enteropátia, cöliákia, lisztérzékenység), mely esetben a szervezet termel  ellenanyagokat saját maga ellen. Ezek kimutatásával (szöveti transzglutamináz, endomízium elleni antitest) megállapítható, jelen van-e a kórállapot, ezentúl a kezelés hatékonyságát is követni lehet az ellenanyagok szintjének monitorozásával. Megfelelő étrend mellett, vagyis teljes gluténmegvonás hatására ezek az antitestek „eltűnnek” a vérből.

A cöliákia hajlama genetikai vizsgálattal kimutatható (HLA DQ2, DQ8), ez azonban nem diagnosztikus értékű és csak bizonyos  esetekben javasolt elvégeztetni (öröklődés vizsgálata, ha a családban előfordult a betegség; olyan betegség esetén, ami gyakran társul cöliákiával; jellemző tünetek esetén, ha az ellenanyag-vizsgálatok nem adnak egyértelmű eredményt).

Amennyiben nem autoimmun betegség okozza a glutén fogyasztásakor jelentkező panaszokat,  tüneteket, intolerancia irányában érdemes további vizsgálatot végezni, specifikus IgG ellenanyag kimutatásával.

Vizsgálati lehetőségek

Cöliákia szűrés (tTg IgA,IgG)

EMA IgA

Táplálékintolerancia panelek

 

Vizsgálatra készülés

A felsorolt vizsgálatok elvégzéséhez nem szükséges éhgyomorra lenni.

A kockázatelemzéshez a fent felsorolt adatok pontos megléte szükséges.

Magzati kockázatelemzésről tudnivalók

A kromoszóma-rendellenességek a fejlődési anomáliák kb. 5-10%-át teszik ki. Laboratóriumunk palettáján elérhető a leggyakoribb
magzati triszómiák szűrővizsgálata. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat.

 

12. heti kockázatelemzés (első trimeszteri szűrés)

A magzati triszómiák szűrésének hatékony módszere az első trimeszteri kombinált szűrés, mely a magzati tarkóredő és két biokémiai
marker mérésén alapul. 

A panelben lemérjük a PAPP-A és szabad-béta-HCG paraméterek anyai vérbeli szintjét, majd a 12. héten végzett ultrahangvizsgálat eredményei, valamint a várandós anya egyéb adatai alapján Prisca szoftver segítségével elkészítjük a kockázatbecslést. Minél több adatot veszünk figyelembe, annál pontosabb kockázatelemzés végezhető.

A leleten megadjuk a 13/18-as kromoszómák triszómiájának (Patau-, Edwards-szindróma) kombinált kockázatát, és a 21-es kromoszóma triszómiára (Down-szindróma) vonatkozó rizikószámítást. Ezáltal lehetővé válik, hogy a felsorolt genetikai elváltozások okozta fejlődési rendellenességeket időben kiszűrjük.

 

A vizsgálat elvégzéséhez az alábbi adatokat vesszük figyelembe:

 

várandós adatai: életkor, testsúly, dohányzás, cukorbetegség, aktuális terhesség mesterséges megtermékenyítésből származik-e, etnikai hovatartozás

korábbi terhesség során előfordult-e 21-es triszómia

ultrahang adatok: a vizsgálat dátuma, tarkóredő (NT) mm-ben, ülőmagasság (CRL) mm-ben, orrcsont látható-e
Ahhoz, hogy teljeskörűen el lehessen végezni a kockázatelemzést, a tarkóredő érték pontos megadása szükséges!
(A tájékoztató jellegű „< 3 mm” nem megfelelő)

vérvétel dátuma

 

A szoftverrel kettőnél több magzat esetén nem végezhető el az elemzés.

Amennyiben a terhesség petesejt-donáció által jött létre, úgy feltétlenül ismerni kell a donor anya születési dátumát (év, hónap, nap), mert a számításhoz ezt az adatot kell bevinni az elemző szoftverbe.

Az első trimeszteri szűrés a terhesség 13 hét+6.napjáig végezhető el.

 

Hogyan néz ki a lelet?

A triszómiák ultrahangadatok és anyai (biokémiai és egyéb) paraméterek figyelembevételével számított kockázata mellett feltüntetjük
az életkori kockázatot is. 

 

Fontos megemlíteni, hogy a Prisca által számított és leleten feltüntetett magzati életkor többnyire nem egyezik teljes mértékben az
ultrahang alapján megadott korral, ebben lehet eltérés.

 

A vérből lemért PAPP-A és szabad-béta-hCG értékeken kívül megadjuk az ún. MoM (multiple of median) értéket is. Ez azt mutatja meg,
hogy az adott mért eredmény milyen mértékben tér el a mediántól.

 

Down-szindróma esetén jellemző az alacsony PAPP-A és/vagy emelkedett szabad-béta-hCG szint, míg Edwards-szindrómánál a hCG
csökken.

 

Down-kór esetén 1:250, míg a 13/18-as triszómiák esetén 1:100 az a kockázati szám érték, melynél magasabb kockázat esetén
diagnosztikus vagy azt közelítő hatékonyságú vizsgálat javasolt.

 

Amennyiben a számítás valamely triszómiára emelkedett kockázatot ad, úgy javasolt a lelet értékeléséhez felkeresni a terhesgondozást
vezető nőgyógyászt. A kockázatszűrés normálistól eltérő eredménye/kóros ultrahang lelet esetén genetikai tanácsadás javasolt.

 

Hangsúlyozzuk, hogy a kockázatszámítás statisztikai elemzés, nem bír diagnosztikai értékkel.

 

Leletkiadási határidő: 5 munkanap.

 

Vizsgálatra készülés

A felsorolt vérvizsgálatok elvégzéséhez nem szükséges éhgyomorra lenni

Mintavételi helyszínek

Mintavételi helyszínek

5000 Szolnok
Jászkürt út 1. (Pelikán Hotel 3.emelet 321-es rendelő)
2700 Cegléd
Szent Imre herceg út 15.
5100 Jászberény
Szövetkezet út 7/A

3700 Kazincbarcika

Egressy Béni út 25 fsz/2

Készítette: DiamondDesign

Készítette: DiamondDesign

Készítette: DiamondDesign